Er zijn diverse (gratis) tools beschikbaar om zelf een onderzoek uit te voeren, echter is de tool alleen niet voldoende. In het belang van een goed onderzoek is een zorgvuldig opgestelde vragenlijst noodzakelijk. Daarbij is het belangrijk om in de onderzoekswereld te duiken. Een vragenlijst opzetten brengt namelijk een aantal valkuilen met zich mee. Om daadwerkelijk iets met de resultaten te kunnen is het van belang dat de vragenlijst vantevoren goed doorgedacht is en op de juiste wijze opgezet. Wordt er namelijk aan de slag gegaan met een ondoordachte of foutieve vragenlijst dan schiet het onderzoek zijn doel voorbij en dat is zonde van de tijd (en de kosten).
Bepaal voor het opstellen van de vragenlijst goed het doel van het onderzoek. Pas als het doel goed is afgekaderd is het mogelijk om een plan van aanpak te maken en daarin de hoofd en deelvragen op te stellen. Aan de hand van die vragen is het mogelijk om een vragenlijst op te stellen, maar let daarbij extra op de volgende zaken:
– Maak de vragenlijst zo kort maar duidelijk mogelijk
– Stel slechts één vraag per keer
– Wees consistent met de antwoordschalen
– Gebruik geen suggestieve vragen, wees neutraal
– Test de vragenlijst voor gebruik
Vooral het laatste punt is erg belangrijk. Naast het zelf testen is het van belang dat iemand anders nog even meekijkt. Kloppen bijvoorbeeld de antwoordschalen, zijn er geen dubbele opties , werkt de routing en is alles duidelijk?
Dit zijn slechts enkele tips, maar kijk gerust rond op de website voor meer informatie of tips.
Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.